dissabte, 21 de setembre del 2019

La Societat 2: Un temps en blanc i negre





Quan érem xics la Societat formava part del nostre univers lúdico-educatiu igual que la plaça d’estudi, els carrers del poble, la costa del solà del Roca, el fumar d'amagat o el cinema del cap de setmana (si tenies les tres pessetes que valia l’entrada). Els diumenges a la tarda i els dies de festa sempre hi havia ball, tret dels del temps de quaresma. La canalla jugàvem i apreníem de ballar al «racó», un espai entre el públic que mirava la gent com ballava (la que ballava al «mig») i la porta d’un vàter (és una manera de dir-ho) que emanava unes intenses i variades odoracions i regalimava humitats relliscoses i en constant expansió.


El cafè de la Societat aleshores s’anomenava Café España, per decret de l’autoritat competent, naturalment, i les persones que el regentaven i n’eren l’ànima eren lo Ton i la Nati de cal Tresonito. De vegades al local del ball no s’hi cabia. La solució del problema era desallotjar el «racó» de la canalla i fer recular els espiabrines de torn. Aleshores lo Ton feia un nus a la punta del mocador que sempre duia penjat al coll i la canalla sortíem esverats escales avall intentant evitar un dels cops de mocador que lo Ton engegava a dreta i a esquerra, com aquell qui caça mosques, davant de la indiferència general dels adults que continuaven exhibint els seus valsos, tangos i boleros amb la mateixa tranquil·litat i plaer que devia sentir la refiada i refinada tripulació del Titànic. 


La canallà, però, ens enfadàvem. De vegades lo Ton es posava al cap de l’escala, amb actitud desafiant, i amb el seu mocador de nus prominent, exercia d’àngel porter d’aquell paradís de diumenge, amb la seva espasa de roba blanca, que era tan dissuasiva com la de foc de les escriptures, a l’hora d’expulsar aquella colla d’aprenents d’Adam i Eva que érem aquella colla de marrecs. Però nosaltes, des del carrer i sovint amb molt fred, a diferència d’aquells suposats primers pares, no ens resignàvem i començàvem a cantar i a protestar, cosa que sovint acabava amb alguna corredissa, que els més intrèpids aprofitaven per tornar a entrar al local i perdre’s entre la gent. El cant de guerra que solíem cantar a a cor era:

Tresonito
nas de mico
si tàgafo
t’embolico!


A partir d’una certa edat (14-15 anys) es passava a ballar al «mig», cosa que volia dir un canvi d’estatus i l’accés al món dels adults i a tots aquells petits rituals i luxes que hi podia haver: els refrescos, la mitja hora, el vermut, etc., sempre que l’economia particular (ai!) t’ho permetés.



Quan es va acabar la gran onada de gent que havia portat la construcció del pantà, el poble va entrar en una trista i dolorosa decadència que semblava inaturable. Es van acabar els grans balls amb orquestra i, amb prou feines es llogava de tant en tant algun acordionista. La noció de «racó» i de ball del «mig» es va perdre i aviat va semblar que aquella gran sala de la Societat quedaria tan buida com moltes de les cases del poble. 


Tot i això, durant els difícils anys seixanta, a la Societat d’aleshores encara s’hi va fer algunes activitats interessants. S’hi va fer Pastorets, Caramelles, teatre en general, s’hi va fundar una Penya que organitzava ball cada diumenge, carnavals, muntava sortides, excursions..., tot un repertori d'activitats que posaven una mica de llum en uns anys inacabablement foscos...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada