dijous, 21 de gener de 2016

Mans netes


A mi, els polítics que es vanten de tenir les mans netes em produeixen una barreja d'inquietud i angúnia.


El dia 19 de maig de 1935 Adolf Hitler va inaugurar amb tota solemnitat el tram d'autopista Frankfurt del Main-Darmstad. 
Aquella inauguració posava fil a l'agulla en la inauguració de la xarxa d'autopistes que havia de connectar tot Alemanya, tal com ell mateix havia anunciat el dia 1 de maig de 1933. Aquella obra havia de portar pa i feina a molts dels aturats que hi havia. Eren dies de glòria.El Führer, enmig d'una tempesta de pluja i pedra, va recórrer aquell tram dret al seu Mercedes descobert i saludant els milers i milers d'assistents (més de 100.000), amb el braç aixecat i la mà estirada durant tot el trajecte. Un gest lloable i sacrificat que va provocar el deliri dels seus seguidors.


El braç dret amb la mà estirada, lliure de qualsevol arma o de qualsevol mutilació per robatori, simbolitzava les bones intencions i l'honorabilitat (les mans netes) de qui feia aquella antiga salutació adoptada pels nazis i pels feixistes europeus.Les masses i els mateixos treballadors estaven embadalits davant la gesta del Führer. El doctor Brössing, metge de l'obra, però, no ho devia veure tan clar. Ell tenia les fitxes dels treballadors que amb el seu esforç intensiu i titànic havien patit un trencament de les apòfesis espinoses en el límit entre el coll i el pit, que afectava la primera vèrtebra toràcica i la setena cervical, lesions que provocaven un dolor fortíssim i deixaven els treballadors a fora del mercat laboral. Segons Günter Grass, aquell metge en va elaborar un informe que mai no es va poder publicar.


A mi, els polítics que es vanten de tenir les mans netes em produeixen una barreja d'inquietud i angúnia. Ensenyen una mà, però amaguen l'altra. Hi ha el perill que acabin creient-se singulars, salvadors de les seves pàtries i acabin enganyant la bona gent. 


El problema no és de les persones, sinó dels sistemes que les fan possibles. De moment no es veu ningú a l'horitzó disposat a canviar-los.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada