dimecres, 13 de desembre del 2017

Les arrels fascinants de les paraules: plutocràcia



Rellegint els escrits polítics d’un poeta i periodista espanyol força oblidat, Ramón Pérez de Ayala, hi trobo aquesta reflexió de 1917, és a dir, d’ara fa cent anys:

“Oiréis acaso que España está governada por unes cuantas oligarquías familiares. Yo os digo en verdad que España està governada por una plutocràcia. Los políticos en España no son sino siervos retribuidos de los plutócratas.”





No sé si, cent anys després, les coses han canviat gaire. Que cada lector arribi a les seves pròpies conclusions.

A mi aquí el que ara m’interessa és donar alguns tombs sobre la paraula plutocràcia. Què significa? D’on prové?






El significat és prou senzill. Una plutocràcia és un sistema polític en el qual el poder polític real el té una minoria dominant formada per la gent més rica. Els reis, els nobles, els militars o els polítics que els fan la feina són uns mers administradors que, generalment, solen beneficiar-se personalment i, molt sovint, fraudulentament, de la seva gestió.



La paraula ve del mot grec ploutokratía, que ja significava gairebé el mateix, “govern dels rics”.

El grec la construí a partir de les formes indoeuropees pleu i kar.

Pleu volia dir pluja, concepte que aviat s’associà amb el de riquesa.




Kar volia dir dur, fort. D’aquí derivà la noció de poder, de força; però també vénen d’aquí els crancs i els crustacis, tots ells animals de closca dura, i els càncers.



Fantasiejant una mica, sembla com si el llenguatge ens volgués advertir d’alguna mena de relació misteriosa entre la duresa del poder, el recular dels crancs i el caràcter destructiu del càncer.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada