dilluns, 17 de novembre del 2014

Notícia del País Valencià

Aquests darrers anys he fet tres viatges al País Valencià.
 
M'hauria agradat parlar de la bellesa privilegiada del paisatge d'aquesta terra germana, que és la primera impressió que us colpeix en arribar-hi. De l'agradable sensació que produeix travessar el mar verd de tarongers que s'enfilen, serralada amunt, fins que les seves capçanes es confonen amb les dels pins. D'aquella catifa verda i daurada que, a l'altra banda, s'estén com un vellut suau fins a una mar retallada per una rastellera esdentegada d'innombrables edificis blancs, zelosament custodiats, de tant en tant, pel perfil intrigant d'un toro d'Osborne. Del blanc i blau mediterrani de les seves costes. Dels meravellosos i industriosos pobles de l'interior...
 
Però les notícies que m'arriben per internet (i únicament per internet) m'obliguen a tocar un altre tema no tan agradable.
 
En el primer d'aquests tres darrers viatges, feia poc que el govern de Madrid havia deixat el país sense Tv3. En el segon, sense Canal 9. Pocs dies després, feia emmudir el repetidor d'Elx de Catalunya Ràdio. En tots tres casos ha comptat amb una col·laboració activa i entusiasta del govern autonòmic.
 
A l'hotel on sóc, puc veure dotzenes d'emissores d'arreu del món, però cap en català o valencià. Als quioscs passa tres (més ben dit: quatre) quarts del mateix. Podeu triar entre El Mundo, La Razón o El País, però no trobareu cap diari en la llengua del quiosquer que us el ven.
 
Per a acabar-ho d'adobar i perquè entenguem molt clar qui mana, la notícia que m'ha arribat per internet és aquesta:
 
Acció Cultural necessita la nostra ajuda!
En un moment que l’entitat començava a estabilitzar-se després de la successió de multes per TV3 i dràstica retallada d’ajudes, el Govern valencià ha instat el Govern espanyol per a que li imposi una nova multa de 45.000 € per les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià que ACPV haurà de pagar abans de Nadal. Per això, ACPV ha activat el Verkami “Cultura en Acció!” per a recollir els diners necessaris per a fer front a la multa i evitar l’embargament dels seus comptes.
En un curs que pot significar un canvi de cicle social i polític al País Valencià, els Governs espanyol i valencià intenten ofegar una entitat germana i evitar que continui fent el seu treball per la llengua i la cultura catalanes, i contribuint a la mobilització social dels valencians.
El mateix Govern que no permet que els catalans puguem votar, pretén acabar amb la principal associació valenciana.
Òmnium Cultural, que forma junt amb ACPV i l’Obra Cultural Balear la Federació Llull, se sent particularment implicada en aquesta crida. Ara és el moment d’ajudar a Acció Cultural i activar la nostra solidaritat: cal col·laborar en el Verkami “Cultura en Acció!”, evitar l’ofec d’ACPV, garantir que l’entitat pugui fer el seu treball, i d’aquesta també enfortir la Federació Llull i tot el que hem de construir junts.
Altres formes de fer la teua aportació económica:
En cas que no pugueu fer una aportació amb targeta bancària o PayPal i vulgueu contribuir, podeu fer una transferència al següent número de compte bancari especificant en el concepte CULTURA EN ACCIÓ i el vostre nom i cognoms:
IBAN - ES48 2100 0700 1202 0029 4927
Comptem amb tu per a fer-ho possible!
 
 
 
 




Ben cordialment,


Associació d'Escriptors en Llengua Catalana



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada