dimarts, 10 de febrer del 2015

El viatge de Joan Amades I






Amb l’obertura de la carretera, un altre dels personatges que van descobrir Nargó fou el conegut folklorista Joan Amades. En aquest cas, sí que no podem tenir pas cap dubte de la seva presència al poble. “Emprenguérem el camí cap a Coll de Nargó, on arribàrem a mig matí del dia 18 (de juliol de 1929) i ens hostatjàrem a casa la Jesusa (1).”


El mateix dia 18, Amades es va entrevistar amb mossèn Prior, amb la seva serventa, Pilar Vidal, i amb el seu pare, en Pere Vidal, de cal Senyor Mestre i amb el canonge de la Seu, nascut a Nargó, Mn. Ramon Pellicer.


L’endem’a, dia 19, ho va fer amb Ramon Ginestà, director de la cobla local de música, amb les germanes Concepció i Maria Pujol Ramoneda de cal Xurit, Amb Pepeta i Dolors Duró i Argemí de ca l’Esteve, amb Maria Solà Betriu de ca l’Escolà, Amb Sara Bosch Buchaca i Antònia Vinyals Buchaca, de cal Guit.

 
El dia 20 va parlar amb la mare de Pilar Vidal, la Maria Graell Fàbrega, nascuda a Valldarques, la nena Antònia Badia, filla d’un rajoler de Sant Llorenç que havia posat una teuleria a Nargó, amb Jaume Ramoneda Aleu, de cal Guillot, amb Joana Ramoneda, la dona del secretari (Tomàs Pujol) amb el germà del canonge Pellicer, el carter Victorià Pellicer Coromines, a més de Pere Vidal i el mossèn i el canonge amb qui ja s’havia entrevistat el dia 18.


Del diumenge dia 21 fins al dia 24, parlà amb Maria Bullic Torà, de cal Manset i mare de l'aleshores prior de Montserrat, amb Teresa Vidal, de cal Senyor Mestre, amb Marcel·la Tarrés Argeric, de cal Vileta, amb Joan Duró Pecho, de ca l'Esteve, amb en Martí Cases Nadal, de cal Pollet i amb en Jaume March Marsal, de cal Cebre de Valldarques.


Amades se'n va endur de Nargó un bon enfilall de cançons -que gràcies a la seva obra tan generosa s'han pogut conservar- alguns costums i tradicions i una imatge humana i de la vida social del poble impagable. En continuaré parlant.


(1) Memòries de missions de recerca. Materials. Volum XII, Ed Abadia de Montserrat, Barcelona, MMII.

1 comentari:

  1. buscaba camins de Nargó i ves per on a les imatges he vist una fotografía i dic, caram es la tieta Pilar, i estiran el fil he trobat aquest recull. Esta molt bé, fer una mica de recull de la historia, i ves per on, i surt una colla de la meva familia.

    ResponElimina