diumenge, 5 d’abril del 2020

Calendari de vidre 12: Lectures 1



Aquests dies de confinament conviden a llegir, a rellegir i, si es pot, a prendre nota de les lectures. Tots i totes tenim a casa alguna lectura endarrerida, que fa cua a la prestatgeria o a la tauleta de nit. Jo aquests dies he tingut l’ocasió de llegir Primera pàgina, de JL Cebrián, una obra que feia temps que tenia pendent de llegir i de la qual tinc ganes d’anotar algunes idees i anècdotes sucoses, divertides, trasbalsadores..., per a poder recordar-les millor. Malgrat els molts silencis i llacunes que s´hi detecten, es tracta d’una obra prou interessant i significativa d'una època i d'una gent.


El títol de l’obra evoca la pel·lícula The Front Page (Primera Plana), de Billy Wilder, un film en què se’ns mostra com la premsa no sempre cerca la veritat, sinó l’èxit periodístic i, en definitiva, la venda del producte.


Juan Luís Cebrián Echarri va ser director i cofundador del diari El País, un dels diaris més prestigiosos i venuts de l’Estat espanyol i el punt de referència informatiu d’una bona part del progressisme hispànic, des de 1976 a 1988, any en què l’autor deixà la direcció del diari i posa punt i final al seu relat, quasi biogràfic.


Cebrián ens explica que el seu pare era el director del diari Arriba -l’òrgan de comunicació del partit feixista Falage Española- pràcticament des de l’acabament de la guerra. Ell, però, ja ben jove va entrar a treballar, com a redactor en cap, al diari Pueblo -el diari oficial del Movimiento Nacional- que aleshores dirigia el seu admirat Emilio Romero, íntim amic del seu pare. 


Aviat en va ser subdirector fins que va passar al diari Informaciones, un diari d’arrels profundament nazis, tan nazis que “cuando el cuñado y superministro de Franco Ramón Serrano Suñer visitó Berlín en plena contienda le preguntó a Hitler:
Mi Fürer, ¿cómo va la guerra?
Muy bien ‒contestó el otro‒, aunque no tanto como dice Informaciones”.


Cebrián explica també que va poder estudiar al col·legi de El Pilar, una escola privada, catòlica, de la Sociedad de María, un dels col·legis de l’elit madrilenya, presidit, a l’escala principal de l’entrada, per la frase  de sant Joan «La verdad os hará libres». En aquest col·legi l’autor ens explica l’episodi de pederàstia i d’abús sexual que hi va viure, sense ser-ne quasi conscient. No se’n va adonar fins que un dia, en parlar de l’antiga escola, el ministre Rafael Arias Salgado, alumne del mateix centre, li va preguntar:
O sea ¿Que tú también fuiste novio de don Prudencio?


Continuarà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada