divendres, 10 d’abril del 2020

El premi número 1


La veritable història del llibreter assassí de Barcelona és una invitació a visitar una Barcelona desconeguda, oblidada, potser amagada, però enormement interessant i atractiva.


És la Barcelona de les Voltes dels Encants, la del passeig de l’Esplanada, la Barcelona tràgica del comte d’Espanya;


la ciutat oprimida, convulsa i revolucionària; la ciutat de les Bullangues i la de la crema dels convents; la ciutat menestral, laboriosa, pacífica i religiosa; la ciutat enxubada, tortuosa i laberíntica; la dels llibres i dels llibreters de vell; la ciutat que esclatà amb un foc i una fúria incontenibles el dia 25 de juliol de 1835 i cremà la plaça de toros i els convents, símbols i representants dels poder.



Per a parlar de la tirania del comte d’Espanya, m’he capbussat en la història; per a parlar del món menestral m’he ficat en la pell d’un artesà de l’època; per a parlar dels convents, en el cor d’un novici; i per a entrendre la ment d’un llibreter de vell capaç de matar per un llibre, en el cervell d’un amant apassionat de la lletra impresa, d’un boig pels llibres.


Els fets ocorreguts en aquella Barcelona van fer córrer molta tinta, i un dels textos literaris que es va fer ressò d’aquell rerefons revoltat i incendiari, amb una notable propagació al món cultural europeu, va ser, sens dubte, el conegut relat de la Llegenda del llibreter assassí de Barcelona.


Des que aparegué publicat a la Gazette des Tribunaux l’any 1836, diversos autors, com ara Gustave Flaubert o Jules Janin i encara alguns altres, en van oferir les seves versions particulars.


La novel·la de què us parlo us convida a viatjar a aquella Barcelona, a través d’una nova versió, distanciada, divertida i suggerent, d’aquella famosa llegenda, narrada per uns personatges que, amb les seves angoixes, les seves lluites i els seus amors,


ens ofereixen una imatge penetrant, lluminosa i directa d’aquella llunyana ciutat, laboriosa, oprimida, tràgica i revolucionària, tan misteriosa i desconeguda com apassionant.




No us la perdeu!


La veritablehistòria del llibrter assassí de Barcelona.
Marcel Fité
Edicions de 1984, Barcelona 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada