dissabte, 11 d’abril del 2020

El premi número 2

Escacs d'amor i de mort
(Novel·la guanyadora del premi Manuel Cerqueda Escaler de la Nit Literària Andorrana i finalista del premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès, retirada de la final com a protesta per la manipulació barroera i corrupta de les bases del premi per part del Jurat).

L’obra parteix de la descoberta d’un text del segle XV que duu per títol Escacs d’Amor, un poema pràcticament inèdit que constitueix el bressol dels escacs moderns i que, en el seu conjunt, és un compendi de la normativa actual del joc dels escacs.

Descobrir que aquest poema s’hagués mantingut amagat i inèdit durant tants anys em va reafirmar en la convicció que la nostra llengua i la nostra cultura, sotmeses des de segles, es troben encara en un estat de letargia i de submissió alarmants.

Si algun dia disposo d’un mínim de temps −vaig escriure al pròleg de l'obra− em plauria moltíssim de donar-lo a conèixer, de divulgar-lo. I això és el que intento fer, encara que només sigui per mitjà d’aquesta novel·la.”


El resultat és una narració de caire policíac, molt atractiva, divertida i emocionant, que conté una multitud de missatges encriptats, els quals el lector anirà desxifrant a mesura que avanci en la lectura.

Els protagonistes principals són un exmosso d’esquadra i un exguàrdia civil, tots dos d’origen pirinenc, que investiguen uns misteriosos crims que s’han produït a l’Eixample de Barcelona, auxiliats com sempre per la seva inseparable i intrèpida amiga Clàudia.

L’assassí que persegueixen opera amb la precisió i la regularitat d’un cronòmetre. Abans de cometre cada crim envia un missatge aparentment indesxifrable a la policia: una fitxa d’escacs i el fragment d’un poema antic. Un missatge que anticipa el que dies després trobaran entaforat a la boca de cadascuna de les víctimes. Per tot plegat, no es veu clar si l’assassí és un sàdic, un maníac sexual o algú amb un afany de poder i de notorietat insaciables.


El gran repte dels dos policies serà descobrir el significat dels missatges que l’assassí els envia i d’aquesta manera poder desvelar l’enigmàtic llenguatge que fa servir.
El fet que les dues primeres víctimes fossin professors de filologia té algun significat especial? I el fet que fossin homosexuals?

Si el lector s’atreveix a endinsar-se en el text, descobrirà moltes coses que van més enllà de la identitat de l’assassí i del mòbil que el porta a matar: retalls de la serra de les Gavarres i de la Costa Brava, paisatges físics i humans del Pirineu, espais entranyables de Barcelona i, molt especialment, misteriosos fragments d’un dels més grans, però poc valorats, poemes de la nostra literatura: Escacs d’amor.


  1. Una obra, en definitiva, molt recomanable per a passar una bona estona de lectura i descobrir un dels poemes més interessants, curiosos i desconeguts de la nostra literatura.



Escacs d'amor i de mort
Marcel Fité
Edicions Salòria, la Seu d'Urgell, 2017.


2 comentaris:

  1. Bon dia, i moll per les pastures.
    Soc client habitual de Edicions Salòria, que es on as editat el llibre, quan ens puguem tornar a veure, tu en tindràs o el demano per internet ?.
    Sobre lo que as escrit al blog, millor bull esperà a llegir el llibre, desprès ja farem la critica.
    Salud.

    ResponElimina
  2. Hola, bon dia!

    De la manera com està tot potser serà millor que parlis amb Salòria.
    Espero expectant el teu comentari.

    Cordialment,
    Marcel Fité

    ResponElimina