dimarts, 21 d’abril del 2020

Calendari de vidre 28: De Nargó a Coll de Nargó

DE NARGÓ A COLL DE NARGÓ 

(Resum d'un fragment de la conferència que vaig pronunciar amb motiu de la visita que va fer la presidenta del Parlament Carme Forcadell a la població quan era presidenta de l'ANC).


El tema de l'origen del nom de Nargó o més modernament Coll de Nargó ha fet córrer molta tinta i segurament encara en farà córrer força més durant temps venidors. Vull dir amb això que aquest topònim no ha estat prou estudiat i que, ara com ara, ens hem de moure amb hipòtesis més o menys plausibles, però encara no prou documentades i sòlides.


Tot i això, hi ha algunes coses que se saben amb certesa i que ens serveixen per a desfer certes interpretacions completament equivocades i a les quals no s'hauria de dedicar cap molla de temps ni de tinta. Per exemple defensar, a aquestes alçades, que Coll de Nargó prové de Coll d'anar a Aragó demostra un desconeixement absolut de la història dels noms de lloc i, fins i tot, de la història a seques.



El poc que en sabem ho devem a M. Lübke, que es va limitar a classificar el mot Nargó com a pre-romà i a Joan Coromines, que és autor d'un petit estudi sobre el topònim i d'una atractiva hipòtesi, segons la qual, Nargó duria la feina d'arrossegar troncs -la del món del rai i de la tradició fustaire- en l'ADN del seu mateix nom. 



Abans d'entrar en el fascinant món de la hipòtesi etimològica, Coromines ens fa veure que el nom històric del lloc havia estat, inicialment i durant segles, simplement Nargó. Parlant d'una de les seves visites (1931) al poble diu "En el poble mateix jo vaig sentir dir tant Nargó (i prou) com Coll de Nargó. Tanmateix, en les enquestes de 1957, jo oïa més Nargó que el nom compost; també anotava que en els masos alts de Les Anoves em deien: 'si tot fos arranat, d'ací es veuria Nargó'".


A continuació, Coromines ens ofereix un seguit cronològic de documents, que comença al segle IX i va fins al segle XIII en què hi apareix, sense excepció, el topònim escrit exclusivament amb la forma Nargó o en la seva forma equivalent llatina. Els primers documents que ens aporta amb la forma composta Coll (o Collis) de Nargó són ja del segle XVI, motiu pel qual conclou que "tant per la documentació antiga com per l'ús popular actual, ja es veu que és Nargó, en sí, el nom propi del lloc"

1 comentari: