dilluns, 14 de gener del 2013

Sobre la generositat o garreperia dels catalans I.

Notes per a anar tirant, 14 de gener del 2013.


Sobre la generositat o garreperia dels catalans I.

Educat en la més pura i dura tradició hispano-franquista, jo era dels qui durant un temps llarg vaig pensar que els catalans érem garrepes, miserables, hipòcrites i cretins. D’exemples  en la vida quotidiana no me’n faltaven. Però d’aquí a etiquetar tota una societat amb aquests atributs hi ha molta distància. Aquella visió de la pròpia manera de ser, ja no cal dir-ho, constituïa tota una vacuna contra qualsevol mena de reivindicació nacional.

Després, la vida, els fets i un cert estudi de la nostra història –sempre fet amb una perspectiva crítica respecte als tòpics i silencis que transmeten les institucions oficials, molt especialment les universitàries- m’ha dut a canviar considerablement el meu punt de vista i, fins i tot, a analitzar les causes d’aquesta visió tan poc falaguera heretada després de segles de manipulació i rentat de cervell.

A la nota Catalunya-Espanya ja oferia algunes mostres de la generositat catalana. El suport català a les batalles de Sagrajas, de Bairén, d’Uclés, d’Alarcos, de “las Navas de Tolosa”. Però la solidaritat i la magnanimitat del poble català no s’acaben pas en aquest punt.

Ramon Berenguer IV va ajudar a Alfons VII en la conquesta d’Almeria. Múrcia, aleshores, fou inclosa en la zona de conquesta catalano-aragonesa. Alfons el Cast ajudà a Alfons VIII a conquerir Conca, tot i que això limitava la seva expansió i, a més, cedí altruistament els seus drets sobre Múrcia, acord que Jaume I respectà amb escreix. El rei Pere el Catòlic morí a la batalla de Muret defensant la causa albigesa. Jaume II col·laborà (amb un estol de deu galeres) a la conquesta de Tarifa i de Gibraltar. Pere el Cerimoniós ajudà Alfons XI a la conquesta d’Algecires.

Les guerres de Pedro I el Cruel, fill legítim d’Alfons XI, contra Pere el Cerimoniós, que arribà a assetjar Barcelona per mar i motivà que el Cerimoniós decidís fer construir la muralla de Ponent, estroncà aquesta col·laboració.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada