diumenge, 19 d’abril del 2020

Calendari de vidre 26: Per Sant Jordi, literatura de proximitat, literatura de qualitat

Avui he compartit a Facebook un escrit de la Marta Alòs. Deia així: "Enguany, més que mai, la gent que escrivim per a ser llegits, us necessitem. Compreu llibres quilòmetre zero. Llibres de proximitat".


La Marta Alòs va presentar la meva novel.la, La veritable història del llibreter assassí de Barcelona (Veg. 10-04-20), a Lleida el dia 20 de febrer. I jo tenia previst presentar la de la Marta, L'origen el pecat (veg. 26-03-20) -una excel·lent i molt divertida novel·la negra situada a Lleida- a Organyà, el dia 17 d'abril, i al Centre Comarcal Lleidatà, el proper dimarts, dia 21.



La Marta diu "Enguany, més que mai, la gent que escrivim per a ser llegits, us necessitem..." Per què ho diu? És molt senzill. El llibre de proximitat, és a dir, el llibre de les nostres editorials, que són petites, no pot viure sense una promoció i una venda directes. Primerament, perquè els nostres mateixos mitjans (Tv3 i Catalunya Ràdio, al capdavant, però també força altres), com es pot comprovar diàriament, ignoren olímpicament i incomprensiblement tot allò que no sigui cultura massificada i promocionen prioritàriament l'estrangera i la més efímera i esnob. 



I, en segon lloc, perquè competir amb grans editorials forasteres, com ara les del Grupo Planeta (Columna, Edicions 62, Proa, etc.), sense poder aproximar els llibres als lectors, és la crònica d'un fracàs anunciat, una temeritat; és com un hortolà que volgués competir amb Mercadona i no li deixessin ni muntar la parada.



Per sort, vam poder presentar La veritable història del llibreter assassí de Barcelona a la llibreria Alibri de Barcelona. Ho va fer l'escriptora Maria Barbal el dia 12 de febrer. A més de la presentació de Lleida, encara ho vam poder fer a Vic, a càrrec del Ramon Minobes. Però, a causa del virus, vam haver de suspendre la de la Geli de Girona (Àngel Madrià), la de Peramola, Nargó i Oliana (Josep Espunyes), La de Molins de Rei (Montserrat Teixidó), la de Calonge (Martí Fonolleras), la de la Barceloneta (Ramona Pérez), la de Moià (Carles Riera), la de Sant Antoni (Norbert Botella), la d'Andorra...




M'imagino que a molts altres escriptors i escriptores els deu haver passat igual. Aquest és un dels motius per què penso que hem tenir en compte la frase de la Marta Alòs d'avui al Facebook: "Enguany, més que mai, la gent que escrivim per a ser llegits, us necessitem. Compreu llibres quilòmetre zero. Llibres de proximitat".



Per aquest motiu i, sobretot, perquè la literatura de proximitat és també literatura de qualitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada