dijous, 7 de maig del 2020

Reflexions a l'entorn del text de l'any 1000 d'ahir




El judici celebrat entre els anys 1020 i 1050 (segons Joan
Coromines) o entre 1040 i 1080 (segons Joan Bastardas) a l'església romànica de Sant Climenenç de Nargó ens ofereix un seguit de dades importants. 


La primera respecte a la data de construcció de la nau romànica, que seria anterior al segle XII, la data que tradicionalment se li sol atribuir.


La segona confirmaria la ubicació del poble a les Vil·les: in ualle Nargoniese. És a dir, a la vall (a les Vil.les), no pas a la carena.


La tercera ens indicaria que ja es conreaven les hortes del costat de Segre, en referir-se al rec en disputa i a la sèquia de l'agressió sexual: in ipsa aqua.


La quarta ens mostra que l'existència de condominis i el conreu de boïgues ja eren una pràctica habitual: de condomina et de ipsa incisa.


La cinquena ens informa de la pena o càstig de l'aliscara en un dels escassos casos en què ha quedat escrit: ad aliscara in sua masione.


La sisena ens reuneix en un mateix text un clar exemple del domini de l'home sobre l'home (la jerarquia prefeudal, el fill del vescomte); el poder abusiu i violent de l'home sobre la dona (els violadors); el poder repugnant d'un poble sobre un altre poble (l'incipient domini dels Caboet)... 


I finalment, constatar que la justícia d'aleshores, formada per una combinació d'autoritats i estaments populars (aliorum bonorum hominum) semblaria que més o menys va funcionar. No sé si passaria igual avui dia, amb els casos que es veuen darrerament (estic pensant, per exemple, en un caçador furtiu, fill i nét de la poderosa casta, que va envestir una parella de la guàrdia civil, però que els tribunals han exonerat per "falta de proves"). I és que la justícia d'allà, en mil anys, tampoc no sembla haver "avançat" gaire.


El text, facilitat per Joaquim Ferrer Mallol, va ser editat parcialment per Joan Coromines al volum 1 del seu Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana, a la paraula aliscara, i, ja complet, per Joan Bastardas dins de Documents Jurídics de la història de Catalunya. Per als meus comentaris m'he auxiliat amb tots dos.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada