dilluns, 17 de febrer del 2014

Ruta Els pobles perduts II. Sant Cebrià dels Alls: el poble dels Centfocs?

Aquesta ruta parteix d’una sèrie d’itineraris literaris a fi i efecte de relacionar els lectors i lectores dels diferents llibres amb els espais geogràfics que hi apareixen per així potenciar-ne i enriquir-ne les possibilitats de lectura. 

El volum d’Els pobles perduts, a més, ens ofereix una magnífica ocasió per a descobrir indrets amagats del conjunt de la nostra geografia.Tant per la seva originalitat com per la seva qualitat literària Els pobles perduts : 30 indrets oblidats de Catalunya d’Edicions Sidillà, 2011. ha tingut una excel·lent acollida i actualment es troba en la seva quarta edició. Demaneu la reserva d’aquest document





Sant Cebrià dels Alls: el poble dels Centfocs?
Baix Empordà


Arribem, per fi, a Sant Cebrià dels Alls, que pertany al municipi de Cruïlles, nucli, situat al peu del camí que uneix el puig d’Arques, el cim més alt de les Gavarres (531 metres), amb el coll de la Ganga, està format per l’església, la rectoria i un casal anomenat el Castell. Eren les possessions del senyor de Camós, que va substituir la nissaga dels Foixà. La resta són masos, fins a una trentena de documentats, disseminats per les entranyes d’aquests boscos: can Sabater, can Darna, el mas Sàbat, el mas Fonollet, el mas Alenyà... I el mas Sais, que esmento a part, perquè pateixo una dèria per l’origen dels mots i les transformacions que viuen al llarg dels temps. El nom originari era “mas Alls”, segurament a causa del mateix nom del poble, Sant Cebrià dels Alls o Alios en llatí. Tanmateix l’ús de l’article salat devia convertir-lo en “S’alls” (pronunciat “Sais”, per iodització). En Josep Subirana em referma aquesta hipòtesi: “Fins al mas Sais parlaven de Colonge: es vi, es pa... I aquí Pals, quan hi vaig arribar, també. En canvi a la Bisbal, no.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada