divendres, 15 de març del 2013

Nissagues al poder

Notes per a anar tirant, 14 de març de 2013


Nissagues al poder

L'amic Jaume Queralt -amic del facebook i de la vida- va penjar fa un parell de dies una notícia que reprodueixo:

"Avui el Periódico, en una secció que es diu: ARISTOPOLÍTICA publica una notícia crucial. Una notícia un pèl inferior a la del nou Papa, però que va immediatament vista la transcendència del personatge. Aquí va:

AGUIRRE, UN COP MÉS COMTESSA CONSORT
Esperanza Aguirre era comtessa consort de Murillo pel seu matrimoni amb Fernando Ramírez de Haro i Valdés. La mort del seu sogre, Ignacio Ramírez de Haro i Pérez de Guzmán, l’octubre del 2010, li ha suposat un nou títol, el de comtessa consort de Bornos, ja que el seu marit ha heretat el comtat. Ho va oficialitzar el BOE aquest mateix dilluns."

No em direu que no té mèrit. Espanya és un lloc prodigiós, gairebé únic. Les grans famílies nobles i terratinents ho són totes des dels temps més remots. Eugeni d'Ors deia que la característica fonamental dels catalans era la continuïtat: encara no coneixia l'Espanya castissa. Així com en alguns països els impostos els obliguen a vendre's les propietats excessives i la terra i les riqueses es van repartint, a l'Espanya dels prodigis aquestes famílies es reprodueixen eternament i encara incrementen les seves possessions i les seves riqueses. Quina meravella!

No m'estranyaria que fins i tot la premsa rosa es fes ressò de l'efemèride. Però ben segur que hi ha algunes coses que no es diran. Sap algú si s'ha pagat impost de successions? Quant s'ha pagat? Sap algú les possessions dels Murillo i dels Bornos? 

Els reis dits Catòlics van concedir a la noblesa espanyola l'exempció d'impostos i plens poders als seus territoris. No sé si des d'aleshores les coses han canviat gaire. Actualment, amb la "democràcia", encara gaudeixen de més privilegis. Els impostos de les finques rústiques -tinguin l'extensió que tinguin- són realment ridículs, les subvencions, en canvi, són milionàries, descomunals.

He provat de buscar dades per internet, però les informacions no són fàcils de trobar. El que sí que hi ha són arbres genealògics inacabables de nobles, Grandes de España i tota la pesca que durant fa més de cinc segles viu amb l'esquena dreta i de la suor dels altres. Les úniques dades destacables que hi he trobat són les referides a la duquessa consort de Murillo, Esperanza Aguirre, abans de ser-ho també de Bornos. Són a l'entrada següent. Si voleu saber com és la casta del país que ens domina, feu-hi un cop d'ull:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada