divendres, 22 de novembre del 2013

Els jocs presentats


Presentació senzilla amb presentadors de luxe a la botiga de Joguines Montforte de la plaça de Sant Josep Oriol (Barcelona).


La Marina Espasa, l'Albert Jané i en Xavier Cortadellas ens han parlat des de tres perspectives diferents (autora, entrevistat i autor-editor) del llibre Els jocs retrobats d'Edicions Sidillà.


Un llibre que no és una simple recopilació de jocs, sinó que és també un document humà, lingüístic i identitari d'una generació de nois i noies que no van conèixer els jocs electrònics i gairebé ni tan sols la televisió. 


L'enginy creador, les regles, les dites, les maneres de triar, etc. hi són evocats en trenta-tres cròniques de trenta-tres comarques elaborades per vuit autors i autores i magnificament il·lustrades per Albert Llenas Llensa.



L'Albert Jané, lingüista i home d'una memòria excel·lent, ens ha recordat com eren els jocs que es jugaven al carrer a la Barcelona de la postguerra.


D'entre tot el que ha dit, m'agradaria destacar dues cançons de triar i la crida d'avís que deien els nens del seu temps abans de tirar una baldufa:

CANÇONS DE TRIAR

Trenta, quaranta,
ametlla amarganta,
pinyol madur,
vés-te'n tu.

Si tut te'n vas,
nero, nero, nero,
si tu te'n vas,
nero, nero, nas.

Uni, dori, 
teri, cateri,
mata la veri
veri, viron,
compta-les bé, 
que dotze són.

CRIDA D'AVÍS PER A TIRAR LA BALDUFA
Gambes i gambots
a la plaça (del Ninot) venen pebrots
i a la Boqueria
porqueria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada