diumenge, 24 de novembre del 2013

Sana enveja, malgrat tot!




La proposta sobre l'anomenada iniciativa 1:12, demanant que la constitució helvètica establís que cap directiu pogués cobrar més en un mes del que cobrava en un any el treballador o treballadora més mal pagat de la seva empresa va ser rebutjada per un 65% dels votants.



La proposta –com ja vaig comentar- tenia el suport dels socialistes, dels ecologistes i dels sindicats. Els conservadors i la patronal, en canvi, la rebutjaven. Alguns empresaris també hi estaven en contra: el president de la Nestlé, per exemple, havia amenaçat de canviar la seu de l'empresa si la iniciativa 1:12 tirava endavant.


Els empresaris i els conservadors temien que passés com al mes de març, en què una iniciativa semblant va decidir amb un 67% dels vots a favor, que els accionistes poguessin forçar una votació i vetar les retribucions assignades als directius de les empreses.


Malgrat el resultat del referèndum d’ahir, queda damunt la taula la necessitat d’establir un límit raonable a les diferències socials que d’un temps ençà s’estan accentuant d’una manera totalment desproporcionada i en molts llocs i casos molt i molt injusta. 


Confesso que des de la meua perspectiva em costa d’entendre la decisió de la societat suïssa, que naturalment és del tot legítima i respectable. La por de perdre el que es té –que certament és molt- pot ser una de les raons d’urgència que se m’acudeixen. 



En qualsevol cas, però, m’alegra que hagin pogut decidir i celebrar el referèndum en pau i normalitat, sense amenaces de drames, de ruptures familiars, d’empresonaments, de soroll de sabres i tricornis... Sense cínics i hipòcrites histrionismes.  




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada