dilluns, 25 de novembre del 2013

Qualitat democràtica?




La qualitat democràtica no depèn únicament del grau de llibertat que tenen les persones per a votar el que creuen que els convé per a ser més feliços.




Ni tampoc de grau de representativitat de les institucions (on, per cert, el ‘Senado’ i les Diputacions obtindrien una nota ben baixa).




La qualitat democràtica depèn també –i molt especialment- del grau d’independència del poder judicial.




Dissortadament, avui l’estructura judicial espanyola està quasi totalment en mans conservadores, és a dir, del PP; un partit que en el seu programa electoral justament defensava tot el contrari: la despolitització dels tribunals.



Francisco Pérez de los Cobos, antic militant del PP i militant encara com a membre del tribunal, és l’actual president del Tribunal Constitucional. La seva decisió més transcendent fins al moment ha estat la d’admetre a tràmit el recurs contra la declaració sobiranista del Parlament de Catalunya.

 

PP, PSOE, CIU, PNB i IU han pactat ja la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ): el PP s’hi assegura la majoria (i els altres callen, atorguen).



Cal tenir en compte que qui presideixi el CGPJ serà també president del ‘Tribunal Supremo’, càrrec que probablement recaurà en el magistrat Carlos Lesmes, antic director general de ‘Relaciones con la Administración de Justicia’ amb JM Aznar López, tant en l’època del ministre de justícia Ángel Acebes com en la JM Michavila. Qualsevol altre membre que es proposés, però, ningú no dubta que estaria també en l’òrbita del PP.


El cap de la ‘Fiscalía General del Estado’ és Eduardo Torres-Dulce, antic dirigent de la conservadora ‘Asociación de Fiscales’ i cap de la Fiscalía del Constitucional.



Segons informa el periodista José María Brunet a la Vanguardia, “Torres-Dulce intenta una gestión equilibrada, en especial en los sumarios sobre corrupción, y al tiempo que niega un posible pacto con Urdangarin evita las estridencias en el caso Bárcenas o en el de los ERE de Andalucía, por ejemplo”.

 


 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada